FŐOLDAL

Települési értéktár

 

Múltunk és jelenünk értékeinek feltárása, továbbörökítése a mi feladatunk utódaink számára. Kelebián a már meglévő Oktatási, Kulturális és Helyi értéktár bizottság feladata, hogy a javasolt helyi értékeket – legyen az egy étel, egy épített vagy természeti érték, egy program stb. és még sorolhatnám – elbírálja és gyarapítsa ezzel a település értéktárát.

Ha kinyitjuk a szemünket és másképp nézünk egy kicsit a környezetünkre máris találni fogunk több olyan múltbéli, vagy jelenkori dolgot, amely fontos számunkra. Az értéktárat bárki, aki talál számára – és a köznek fontos – értéket, gyarapíthatja. Nem kell mást tennie csak javaslattal élni a bizottság felé, amely elbírálás után már a nyilvántartásba is kerül. A fentiekben felsorolt szempontokat figyelembe véve, egy rövid ismertetővel és indoklással ellátva lehet, egy formanyomtatvány segítségével a javaslatot megtenni.

Pár helyi értéket felsorolnék, amely kidolgozás alatt áll:

  • spárga,
  • Délvidéki földikutya, amely része már a megyei értéktárnak is,
  • Krisztus Király Templom,
  • Trianoni emlékmű
  • Kárpát Fesztivál stb. és még sorolhatnám.

A nemzeti érték piramis alján a települési értéktár helyezkedik el, de ha van olyan érték, melyet érdemesnek tartunk a megyei értéktárba felterjesztésre akkor, amit javasoltunk egy szinttel feljebb lép. Jelen pillanatban a Bács – Kiskun Megyei Értéktár országosan a 2. helyen áll az elfogadott értékek alapján, és büszkeséggel tölt el, hogy ebből 2 kelebiai érték – a délvidéki földikutya és a balotaszállási és kelebiai dám populáció. A megyei értéktár után a magyar értéktár, majd a hungarikumok gyűjteménye következik.

A környező települések nagy része már elkezdte a munkát, mutassuk meg mi is, hogy mennyi érték vesz bennünket körül, ezért felhívással élnénk a lakosság felé.

Tisztelt Olvasó!

Ha van olyan élménye, tárgyi, vagy szellemi értéke, amely fontos Önnek és környezetének, ne habozzon megosztani velünk.

A helyi értéktárba érkező javaslatokat a Sántha Márta Művelődési ház könyvtára gyűjti és ha kell segítséget is nyújt a javaslattételi formanyomtatvány kitöltésében, vagy az ismertető és indoklás megfogalmazásában. (A nyomtatvány hamarosan elérhető lesz a www.kelebia.hu oldalon.) Mindehhez csak annyit kell tenni, hogy nyitott szemmel kell járni és emlékezni.

A formanyomtatvány letölthető a www.kelebia.hu községi honlap dokumentumtár részlegéből vagy INNEN.

Várjuk javaslataikat!

szerkesztők