Miskolczi Miklós író, újságíró munkássága

1.

A nemzeti érték megnevezése:

 

Miskolczi Miklós író, újságíró munkássága

 

2.

A nemzeti érték rövid bemutatása, egyedi jellemzőinek, történetének leírása (3000-6000 karakter):

 

Miskolczi Miklós író, újságíró 1938. július 2 – án született Szabadkán. Gyermekkorának egy részét Kelebián töltötte, majd 16 évesen került Dunaújvárosba, ahol 1961 – tól a Dunaújvárosi Hírlap újságírójaként tevékenykedett. 14 év után egy székesfehérvári majd budapesti kitérőt követően került vissza 1981 – ben Dunaújvárosba főszerkesztőként. A dunaújvárosi élete során érett mondhatni újságíróból szociográfussá. Több kötete jelent meg a dunaújvárosi emberek életéről, gondjairól. Ilyen pl.: A húszéves Dunai vasmű, vagy Az első évtized. Mégis talán a legátfogóbb szociográfiai kötete a Város lesz, csakazértis, amely 1980 – ban jelent meg. 2006 – ban „Dunaújváros Díszpolgára” elismerésben részesült. 1992 – ben a lett a Kiskegyed című hetilap alapító főszerkesztője. Forgatókönyvírója volt például a Szomszédok című népszerű televíziós sorozatnak.

Miskolczi Miklós folyamatosan visszatér Kelebiára, baráti kapcsolatot ápol az itt élőkkel, rendezvényeinkre szívesen ellátogat. 1996 – ban szervezte meg a Kelebiáról elszármazottak találkozóját. 2009 – ben megírta a nyugdíjas egyesület színjátszóinak az Unió macskája című komédiát, továbbá a falu születésének 90. évfordulójára a Születés a homokon című dokumentumjátékot.

Trianon gyermeke Kelebia helytörténeti monográsiája 2004 – ben jelent meg, majd 2016-ban a második átdolgozott kiadása. 2004-ben Kelebiai Községért Díjban részesült, majd 2015 – ben a Falualapítási ünnep keretében a képviselő – testület Kelebiai Község Díszpolgára címet adományozott Miskolczi Miklósnak.

 

3.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett (500-1000 karakter):

  Miskolczi Miklós úr gyűjtéseivel munkásságával megőrizte, továbbörökítette Kelebia történetének kezdeti időszakát, ezzel felbecsülhetetlen mértékben gyarapította a település kulturális örökségét. Meggyőződésünk, hogy életútja, munkássága és eredményei alapján méltán válik érdemessé a települési értéktárba való felvételhez, mely valamennyi kelebiai polgár számára például szolgálhat.

 

4.

A nemzeti érték fellelhetőségének helye (település megnevezése, ha egy vagy két településhez köthető; földrajzi koordináta):

  Kelebia

 

5.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források) (max. 5):

  Miskolczi Miklós: Trianon gyermeke Kelebia, Egri Nyomda, 2004
  miskolczimiklos.blogspot.com
  http://www.jakd.hu/miskolczi_miklos_ujsagiro_iro
  Kelebiai Hírmondó XIII. évfolyam 1. szám

Mellékletek

Térkép, archív fénykép(ek) és egyéb illusztráció(k) a javasolt értéktári elem jellege szerint, illetve az elérhetőség függvényében.

miskolczi1 miskolczi2