Szemgyakorlatok

A gyakorlatok 8 – 12 éves korosztálynak ajánlottak, de mindenki alkalmazhatja, mert nagyon hasznosak. A 8 – 12 éves kor a legérzékenyebb időszak, akkor van a szemnek változó kora. A kínai iskolákban ezek a gyakorlatok kötelezővé vannak téve. A statisztikai adatok szerint az eredmények, a sikerek nagyon szépek. Érdemes a napi tevékenységek közé iktatni a szemgyakorlatokat, hiszen fontos szemünk egészsége, szemüveget hordunk e vagy nem.

4 gyakorlat alkotja a rendszert.

1. gyakorlat
Megkeressük az arccsonton középen lévő két horpadást, az a vezetője ennek a két fontos akupontnak. Mutató ujjunkkal mind a két pontot egyszerre, az óramutató járással azonos irányba finoman irritáljuk. A kínai gyakorlatokat mindig nyolcszor kell elvégezni. Jelen esetben, gyerekek között lehet, esetleg kevesebb, hatszori ismétlést is alkalmazni.

2. gyakorlat
A szemgödör felső részén szintén van két kis horpadás. Hüvelykujjunkkal ezt a két pontot irritáljuk belülről kifelé végzett mozgással.

3. gyakorlat
Az orrtő masszírozása, - hüvelyk, és mutató ujjunkkal összefogjuk orrunk tövét és körző mozdulattal masszírozzuk.

4. gyakorlat
A halántékunkon van egy – egy érzékeny pont, e két pontot kell mutató ujjunkkal irritálni: megnyomni és elengedni, megnyomni és elengedni.
A gyakorlatok egyszerűek, ajánlatos mindennapos rendszerességgel elvégezni. A hatás, hogy szemünk egészséges, nem marad el.