Közösségi felmérés, kérdőív - TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011

100 év a határon

2021.08.23-án tartotta Végső István történész helytörténeti előadását, melyhez kapcsolódóan műhelymunkák lebonyolítására került sor, melyet a kelebiai civil szervezetek bevonásával végeztünk. Mindezek eredményeként elindult egy értékfeltáró folyamat, mely során a kelebiai könyvtár történetének kutatása, és a helyi vasutas történelem, és közösségek feltérképezése kezdődött meg. A Szegedi Vasúttörténeti Alapítvánnyal együttműködve zajlanak a munkálatok, melynek eredményeként várhatóan megszületik egy, a kelebiai vasutat és vasutas közösséget bemutató kiadvány a projekt utolsó mérföldköve alatt.

Végső1  Végső 2 

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA

 

 

 

 

 

 


 

Július 24-én ismét programoktól volt hangos Kelebia

europaiszocalap

 

Az idei Kárpát Fesztivál ugyan elmaradt, a bográcsos ételek versenyét azonban megtartottuk, melyhez az újonnan elkészült kerékpárút avatása, és Tapodi Ottó magángyűjteményéből kialakított vasutas emlékház avatása is kapcsolódott.

A TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011P „Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés”című projekt keretében megvalósult szombati programok 8 órakor a bográcsos ételek versenyével kezdődtek a piactéren, melyhez Kelebia Község Önkormányzata felajánlott szürkemarha húst, így 24 csapat kezdte el a főzést.

A legtöbben pörköltet készítettek, de néhányan a babgulyás mellett döntöttek. Ebédidőre sorban készültek a finomabbnál finomabb ételek, melyeket egy háromfős szakmai zsűri bírált el. Az ételeket egyforma tányérokon szolgálták fel a versenyzők, melyekhez csak sorszámot rendeltünk hozzá, így a zsűri a kóstolás pillanatában nem tudta, kinek az étele került az asztalra.

Végül megszületett a döntés, és a zsűri úgy ítélte, hogy összesen 6 díjat oszt ki:

3. helyezést ért el megosztva Kozla Jácint és csapata, valamint Dvorácskó István

2. helyezést kapott Rékasi Róbert és csapata, valamint a „Jóbarátok „ csapata

1. Helyezést kapott Szádeczki Béla tarhonyával készített marhapörköltjéért.

A zsűri egy különdíjat is odaítélt Tarnai Istvánnak, aki szarvasmarha ragut készített gombával.

DSCN0528

DSCN0530

11 órától Tapodi Ottó gyűjteményéből összeállított kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. A vasutas emlékhely Ottó otthonának udvarán egy faházban került kialakításra, melyet önkormányzati segítséggel felújított. A kiállított darabok több évtizedes gyűjtésből származnak. Ottó sok tárgyat kapott kelebiai vasutasoktól, de a Szegedi Vasúttörténeti Alapítványnál is vannak ismerősei, akik segítették munkájában.

A kiállításon helyet kaptak Ottó által saját kezűleg készített, gravírozott illetve más kreatív technikákkal készített emléktárgyak is.

DSCN0482

DSCN0490

DSCN0501

Az agrárkereskedelmi központban két kiállítás várta az érdeklődőket, az egyik a Kelebiai Ökumenikus Szeretetszövetség Egyesület 2021-es nyári táborában résztvevő gyermekek kézműves munkáiból. Az érdeklődők a gyerekek különböző technikákkal készített díszeit, használati tárgyait csodálhatták meg.

DSCN0526 másolata

Az egyik paravánon pedig a tárborban résztvevő 60 gyermek játékosan feltüntetett nevei voltak olvashatók.

Köszönet illeti a Kelebiai Ökumenikus Szeretetszövetség Egyesületet, amiért vállalták a nap folyamán a gyermekprogramok biztosítását.

A másik kiállítás a „Fókuszban az örökségünk” című fotópályázatra beérkező képekből összeállított tárlat volt.

A pályázatra 6 személytől összesen 16 fotó érkezett, azonban egy fotót ki kellett zárni, mivel nem volt megfelelő a minősége. A képeket szakmai zsűri bírálta, köztük Pozsgai Ákos, újságíró, és Kazi Levente, akinek több alkalommal volt már fotókiállítása Kelebián.

Minden pályázó ajándékot kapott, a legjobb három pályázó:

Ürmös-Gazdag Alexandra (3. hely), Hernádi Gyuláné (2. hely) és Bíró Zoltán (1. hely)

A kiállított pályaműveket a készülő, kelebiai értéktárat bemutató kiadványban, és falinaptárban fogjuk szerepeltetni.

A nap folyamán a Kiskunhalasi Népdalkör és Citerazenekar gondoskodott az élőzenés szórakoztatásról.

Köszönetet szeretnénk mondani mindenkinek, aki a programok szervezésében, lebonyolításában bármilyen formában részt vett.

 -szervezők-

 


Kelebia gyermekszemmel

 

europaiszocalap

Kelebia gyermekszemmel címmel szerveztünk gyermekrajzokból kiállítást februárban a művelődési ház ablakában.

Sajnos a járványügyi előírások nem tették lehetővé, hogy beltéren tegyük közszemlére az elkészült rajzokat, így az ablaktárlat mellett döntöttünk.

A kiállított képek közül a legjobbakat díjazásban részesítettük.

A gyermekek feladata az volt, hogy megörökítsék azokat a momentumokat, helyzeteket, tárgyakat, programokat stb., amelyek szerintük a helyi identitás legmeghatározóbb elemei.

A felhívásra 45 rajz érkezett, melyeket egy hónapig tekinthetett meg a település lakossága.

DSC00540

DSC00541

europaiszocalap


Kelebia Község Önkormányzata

 kelebia kicsi

Tankatalógus

 

A TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011 „Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés” című projekt egy olyan lakosságot, helyi közösségeket megszólító program, melynek köszönhetően közösségfejlesztés és közösségépítés valósul meg a kiskunhalasi kistérség következő hat településén: Balotaszállás, Kelebia, Kisszállás, Kunfehértó, Tompa, Zsana. A települések egymással határosak, a konzorcium teljes területe egy folytonos határvonallal körbeírható. Ez az oka, hogy általánosan a problémák is megegyeznek, amelyek leginkább demográfiai, és szociális jellegűek. Jelentős a közeli nagyváros (Kiskunhalas) elszívó hatása, mely elsősorban a munkaképes korú felnőtt lakosság és az ifjúsági korosztály ingázásában, valamint elvándorlásában mutatható ki.

A projekt legfőbb célkitűzése, hogy a településeken olyan önszerveződő kisközösségek alakuljanak ki, melyek a későbbiekben képesek a saját lábukon is megállni, erősödjön identitástudatuk és a társadalmi kohézió. Ezeken keresztül a projekt célja, a helyi identitás megerősítésével és az aktív közösségi lét kialakításával csökkenjen az elvándorlás, valamint az eddig rejtett, a közösség számára nem elérhető, de a közösség tagjainál megbúvó hagyományok, kulturális, természeti, gazdasági, szakmai tudást igénylő értékek feltárása, beillesztve a jelenleg birtokunkban lévő tudásba, annak érdekében, hogy a közösség látható értékei minél gazdagabbá váljanak.

Jelen tankatalógus létrehozása is ezt a célt szolgálja, melynek elkészítése során bevonjuk az együttműködni szándékozó helyi lakosokat, és civil szervezeteket. A tankatalógus célja továbbá, hogy segítsük a lakosságot, abban, hogy egy adott témában releváns információkkal szolgálni tudó személyekkel felvehessék a kapcsolatot.

A tankatalógus nem egy lezárt dokumentum, az egy folyamatosan bővíthető adatbázis, bárki csatlakozhat hozzá, aki úgy érzi, hogy olyan képesség, tudás birtokában van, amely a közösség számára hasznos lehet. Jelentkezni a Sántha Márta Művelődési Házban lehet, kérdéseikkel keressenek bennünket bátran!

 

Kelebiai vasút

Név

Elérhetőség

ismeret, szakterület

Sutka István

 

Forgalmi szolgálat

Sutka Istvánné

06-20/330-38-81

Vasúti kereskedelem, szocialista brigádok

Kiss János

06-30/526-76-04

Mozdonyvezetés, gőzmozdonyok

Varga Sándor

06-30/295-03-54

Kelebiai vasútállomás

Tapodi Ottó

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vasutas kiállítás

Színes Zsuzsanna

06-30/299-67-42

Árufuvarozás

Varga Lajosné

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vasúti kereskedelem

Néptánc, népzene:

Gregus Zsolt

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyar néptánc, és népzene, nagybőgő

Bíró Melinda

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyar néptánc, helyi értéktár

     

Kézművesség

Horváth Zoltánné

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

foltvarrás

Kollár Anna

06-70/411-70-06

foltvarrás

Keczánné Snyehola Ildikó

06-70/326-64-91

hímzés, foltvarrás

 


 

TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011P „Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés”című projekt keretében Április 24-én tartottuk volna az agrárkereskedelmi központban a Gézengúz óvoda és bölcsőde ovisaival a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan táncházunkat, melyet a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztanunk a nyár végére, így végül augusztus 31-én sikerült megvalósítani. Ennek apropója az az országos szintű kezdeményezés volt melynek keretében a magyar népviseleteket próbálják népszerűsíteni, és arra buzdítják a lakosságot, hogy minél többen öltözzenek egy napra népviseletbe.

A program kapcsán népviseleti kiállítással készültünk a kicsiknek, melynek keretein belül a Gézengúzok megismerkedhettek Mezőség, Kalotaszeg, Moldva, Dél-Alföld, Sárköz, Szék, Gyimes népviseleteivel.

A rövid bemutató után táncházzal folytattuk a sort, mely során moldvai és felcsíki táncokat tanultunk a gyerekekkel.

Nagyon szépen köszönjük a közreműködést a Tavaszi Hérics Tánccsoport aktív és nyugdíjas tagjainak, hogy színesítették és segítették a programot, és reméljük, hogy jövőre ugyanígy együtt tudjuk ünnepelni a népviselet napját a kis Gézengúzokkal.

DSC00115
DSC00123
DSC00124
DSC00184
DSC00188
DSC00189
DSC00540
DSC00541
DSCN0482
DSCN0490
DSCN0501
DSCN0526 másolata
DSCN0528
DSCN0530
Végső 2
Végső1
infoblokk kedv final felso cmyk ESZA


 
 

Tapodi Ottó vasutas relikviáinak kiállítása

Tapodi Ottó vasúti sínek melletti utcában nőtt fel Kelebián.  Az ablakából gyerek kora óta csodálattal figyelte a beérkező és kiinduló tehet- és személyszállító vonatok sokaságát. Szeretete nem múlt el nyomtalanul.

2004 óta gyűjti a vasutas relikviákat. Szobája a ház felső szintjén egy kis vasutas múzeum. A Szegedi Vasúttörténeti alapítványnál van egy jó ismerőse tőle és sok kelebiai vasutastól is kapott tárgyakat. Nagyon érdekelik a vasúttal kapcsolatos dolgok. Szeretek gravírozni, ami szép azt üveglapra is elkészíti. Esetleg falapra kreatív munkával mozdonyokat készít, amik már nincsenek üzembe.

Az agrárkereskedelmi központ kistermében, vasutas öltönyt, sapkákat, fotókat, könyveket és sok más érdekességet tekinthetett meg a látogató 2020. szeptember 26-án a TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011P „Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés”című projekt keretében.

Szeretnénk megköszönni Ottónak, hogy  - bár kicsit nehezen adta be a derekát – összeállította gyűjteményéből a kiállítást.

vasutas1
vasutas2
vasutas3
vasutas4
vasutas5

 
 

„Egyszer volt Tompán kutyavásár”…

címmel táboroztak Tompán a cserkész parkban három település –Balotaszállás, Kelebia és Tompa felső tagozatos gyerekei a TOP-5.3.1-16-BK1-2017-0001 pályázati támogatás keretéből.
A civilizációból nomád körülmények közé, önellátásba lépni  nem kis bátorságot igényelt, de  sikerült  helytállniuk. A telefonok csak esténként kerültek elő, amikor lejelentkeztek otthon a „túlélők”.
A színes programok mellett  idő sem lett volna gombokat nyomogatni, mert a résztvevők egy időutazás révén egyik pillanatról a másikra Mátyás király udvarában találták magukat, aki éppen felvételt hirdetett nagyreményű ifjak számára, akik nemesi babérokra pályáztak.

DSCI4352

A „kiképzés” során elmélyedtek a magyarság kultúrájának értékeiben. Megismerkedtek a baranta harcművészet   testet, lelket kiművelő tudományával, az ősi magyar rovásírással, a magyar nyelv páratlanul gazdag kifejező erejével, képi tartalmával, szógyökeivel, -bokraival. Jártasságot szereztek a néptáncban, különféle kézműves tevékenységekben, volt lovaglás, íjászat és kardvívás is.

 Nyomozós játék keretében gyakorolták a tájékozódást, az önálló feladatvégzést.
Megismerkedtek az életrevaló 7 szokás elemeivel  és az önellátás mikéntjével, mert  Ifjú vitézeink és udvarhölgyeink  kotlában melegítettek vizet maguknak a sajátkezű mosogatáshoz és  fürdéshez.

A tábor harmadik napján a király és királyné látogatott el hozzájuk, akik személyesen foglalkoztak a fiúk és a lányok igazi férfivá, és nővé formálásával.
Esténként  maga Janus Pannónius  vezette a tábortüzeket, ahol énekkel, játékkal vidám tábortűzi tréfákkal múlatták az időt. Itt mutatták be egymásnak  saját településeik jellegzetességeit illetve Mátyás királyról szóló népmeséket adtak elő a csoportok. A tábortüzek után még csillag és üstökös nézésre is kerítettünk időt.
A gyerekek önmaguk kiművelése során talentumokat gyűjtöttek, amelyek számának gyarapodása visszatükrözte fejlődésüket.

IMG 20200714 104100

A tábor végén próbát tettek az elsajátított tudományokból, - még  éjszakai bátorságpróba  is volt – amelynek eredményeként mindannyian felvétettek a király nemeseinek sorába. Az erről kiállított passzus természetesen kutyabőrre lett írva.
Az utolsó nap nagy vigassággal zárult.  A délelőtti vásári forgatagban elköltötték a keresett talentumokat, majd néptánc bemutatóval és színi előadással lepték meg a látogatóba érkező szülőket.

Mindezek után haza bocsáttattak, hogy a továbbiakban saját lakóhelyükön munkálkodjanak a köz javára,  és önmaguk legjobb képességei szerint  segédkezzenek a magyar nemzet felvirágoztatásában.

Zs K Á

20200717 154805

 


matyas
A helyi nyilvánosság fejlesztése

Közösségi beszélgetés I Kelebia.docx

Kelebia Közösségi beszélgetés II..docx

Közösségi felmérés értékelés Kelebia.docx

Közösségi interjú Kelebia.docx

Pályázat bemutatása.docx

Részvételi fórum Kelebia1.docx

 

 

20200717 154805
DSCI4352
IMG 20200714 104100
image001
image002
image003
image004
image005
image006

 


Kedvezményezett neve:  Tompa Város Önkormányzata
Konzorciumi tagok:          Balotaszállás Község Önkormányzata
                                        Kisszállás Község Önkormányzata
                                        Kunfehértó Község Önkormányzata
                                        Zsana Község Önkormányzata
                                        Kelebia Község Önkormányzata

Pályázati felhívás neve:   Lokális identitásépítés és helyi közösségfejlesztés
kódszáma:                       TOP-5.3.1-16
Projekt címe:                   A helyi identitás és kohézió erősítése
Azonosító száma:            TOP-5.3.1-16-BK1-2017-0011
Szerződött támogatás összege:               44 129 478 Ft
Szerződött támogatás mértéke (%-ban): 100 %

Projekt tartalmának rövid bemutatása: " A projekt legfőbb célkitűzése, hogy a konzorciumot alkotó településeken olyan önszerveződő közösségek alakuljanak ki, amelyek a későbbiek során finanszírozási források nélkül képesek önállóan is fennmaradni, erősödjön a helyi identitás és a társadalmi kohézió.

                                                                                        A fő célkitűzések keresztül az alábbi részcélok is megvalósíthatók:

  • a helyi identitás megerősítésével és az aktív közösségi léttel csökkenteni az elvándorlást,
  • az eddig rejtett, közösség számára nem elérhető, de a közösség tagjainál „megbújó” hagyományok, kulturális, természeti, gazdasági, szakmai tudást igénylő értékek feltárása, integrálva a jelenleg a birtokunkban lévő tudással, annak érdekében, hogy a közösség látható értékei minél gazdagabbá váljanak.
  • a jelenlegi civil aktivitás megerősítése a projekt keretében foglalkoztatott szakemberek munkája által, valamint a helyi lakosok aktivitásának növelésén keresztül,
  • a települések között már meglévő kapcsolatok erősítése a további, a település lakosai közötti kulturális és gazdasági együttműködések létrejövetelének érdekében.

Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2022. április 1.Kedves Válaszadó!

Az ÖN válasza hozzájárul települése közösségfejlesztéséhez, a projekt során megvalósításra kerülő tevékenységek előkészítéséhez.

A projekt: a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: TOP) keretén belül TOP-5.3.1-16 jelű, A helyi identitás és kohézió erősítése tárgyú felhívást tett közzé. A Támogató támogatási döntése szerint a 6 település összefogásával (Tompa, Balotaszállás, Kunfehértó, Zsana, Kelebia és Kisszállás) megvalósuló projekt 44.129.478 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. A konzorcium vezetője Tompa Város Önkormányzata.

A kérdőív kizárólag a TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00011 azonosítószámú pályázati program megvalósításának elősegítésére készült.

A kérdőív kitöltése önkéntes és név nélkül történik. A kiértékelésük során kapott eredmények, információk jelen pályázati program keretében, a pályázat céljainak megvalósítása érdekében kerülnek felhasználásra.

Közösségi Felmérés Kérdőív Kelebia.docx