Népi Sportkör

KELEBIA KÖZSÉG NÉPI SPORTKÖR

A község sportéletét 1925. évi megalakulása óta a helyi sportkör szervezi. A Kelebiai Levente Sport Egyesület működése szinte megelőzi a Trianon utáni kényszerű nagyközséggé válás (1924. dec. 12.) időpontját. Hivatalosan azonban 1925. február 5-i elöljárósági ülésen alakítják meg. Az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés értelmében az addig egy közigazgatási egységben lévő Kelebia és Szabadka közé húzták meg a mesterségesen létrehozott Jugoszlávia és a maradék Magyarország határát (1920. jún.4.)

A világégést követő zűrzavaros helyzetben a szerb csapatok 1918. novemberében megszállták Baranya megye és az ún. bajai háromszöget, amelybe Kelebia is tartozott. Ezekről a területekről a szerbek csak 1921. augusztus 20. után voltak kénytelenek kivonulni, kötelező érvényű nemzetközi szerződések alapján. Kelebián természetesen ebben az időben is volt sportélet, még élő tanúktól tudjuk, hogy az egyesület megalakulását az 1924-es hivatalos nagyközséggé válás elé teszik (1921-re), de általánosan elfogadottá és hivatalossá az 1925. év lett.
A községben főként a labdarúgás volt népszerű. Szünet nélkül, folyamatosan vett részt sportkörünk az MLSZ által kiírt bajnokságokban, szinte kivétel nélkül a Bács-Kiskun megyei I. osztály éllovas csapata volt Kelebia a 30-as, 40-es, 50-s években.
Az 1930-as években helyi labdarugó bajnokságokat szerveztek a helyi diákok. A Belterület (diákok) sportolói mellett ezen részt vettek a Halastószél, Csiszárszél, Újfalu, és Vermesjárás csapatai. Mezítlábas bajnokságnak hívták az egész falut megmozgató helyi rendezvényt. A hivatalos csapat ez mellett szerepelt a megyei I. o. küzdelmeiben.

Külön kell szólni a Radnai család kiemelkedő szerepéről. Sport dinasztiát alkotva, már az 1920-as évektől szervezik, irányítják, sőt magas fokon művelik a sakkot, asztaliteniszt, atlétikát és természetesen elsősorban a labdarúgást. 1958-ban a Radnai család kiáll a község csapata ellen. Életkoruk előrehaladtával edzőként segítik tovább fiataljainkat.

1941 áprilisától a Dél-vidék visszacsatolásával Kelebiát és több határmenti települést az Alföldi Kerület Önálló Szabadkai Alosztályához sorolták be. Ez a három szezon jelenti minden idők legeredményesebb kelebiai szereplését, mégpedig olyan illusztris társaságban, mint Csantavér AK, Bácskossúthfalva SE, Magyarkanizsa SE, Zentai Bocskai, Bajmoki AK, Zombori MTE, Szabadkai MOVE, Szabadkai AFC, Szabadkai TE, Szabadkai KAC, Szabadkai Vasutas, Szabadkai Bácska, Makói AK, Makói VSE, Újszegedi TC, Szegedi VSE, Szegedi HASE, Szegedi TK, Bácsalmás, Kiskunhalasi MOVE, Kiskunhalas AC, Soltvadkerti Turul, Bajai MTE, Bajai TISE, Kiskőrösi LE, Kiskőrösi MOVE, Kalocsa SC, Dunaföldvári MOVE, Dunavecse SE, Izsáki MOVE, Keceli LE, Jánoshalmai SE. Sokszor voltak vérre menő, hatalmas futballcsaták szép kelebiai sikerekkel. Az 1943/44-es szezonban Kelebia LE bajnokságot nyert az Alföldi Kerület Önálló Szabadkai Alosztály Északi Csoportjában és az NB III mezőnyébe került volna, ha átszervezés miatt nem hozzák létre a Regionális csoportot, amelybe NB II-es csapatok is kerültek, sőt ezek voltak többségben. Ez a bajnokság a II. világháború magyarországi eseményei miatt félbeszakadt.

A serlegeket és egyesületi relikviákat a Levente Otthonban tartották egy szekrényben, amelyek sajnos a szocializmus időszakában eltűntek. A Levente Otthon elbontása után még a Kultúrházba kerültek át, aztán nyomuk veszett.
Neves játékosok és kitűnő sportemberek voltak

1920. után
Glockner Dezső, Juhász Dezső, Vircsák Jenő, Horváth Péter, Papp István, Kocsis Vilmos, Ijf. Radnai Gyula, Irsai István, Gál Jenő, Zsembery Ferenc, Zsembery István, Tánczos Simon, Vetró József, Kovács Antal, Száraz Károly, Rubus Gyula, Vermes testvérek, Jáger József, Szitás Kálmán, id. Radnai Gyula, Sárosi István, Horváth József, Tóth Vilmos, Miskolczi Géza, Lévai Márton, Radnai Antal éa sokan mások

1944. után:
Radnai László, Czégény József, Radnai Ferenc, Mester Dénes, Radnai Béla, Olajos János, Mészáros Imre, Bai Gábor, Horváth László Kurfis Károly Savanya Jenő Csernák József.

1960. után
Maczonka Imre, Csengeri Rudolf, Maczonka János, Kollár János Temesvári Imre Honfi Sándor, Ferkó László, Csamangó Antal , Csóti Vince, Ifj. Teleki Árpád, Teleki Árpád, Határ János, Házi Mátyás.

Sorkatonaként: Miskur Lajos, Rárósi Ferenc, Kovács Marcell, Komáromi János és mások. A szocializmus éveiben a Kelebia KNSK egyre gyengébb sportteljesítménnyel, de egy-két év kihagyással azért folyamatosan, főként a megyei II. osztályban szerepel. A 70-es évek végétől, a 80-as években, a sport mostoha gyereke a községnek. Az egész országra jellemző leépülés tipikus jelei tapasztalhatók Kelebián. A megtűrt kategóriába sorolt sportélet vegetált, vergődött és túlélt egy nehéz időszakot.

Új sportvezetés került megválasztásra 1989. szeptember 24-én. Ezt követően, napjainkig jelentős infrastrukturális előrelépés valósult meg. Ennek eredményeként a kelebiai sportpálya több mint 20 millió forintos fejlesztésben részesült. Megépítésre került a sportpályát szegélyező korlát, a kapuk mögötti labdafogó hálók, a régi öltözők helyén ma korszerű vizesblokk, szertár, gázfűtés- és kazán, egyik oldalon beton, másik oldalon fedett lelátó, hangosítás és pályavilágítás bizonyítja a fejlődés tagadhatatlan tényét.

Napjainkban szinte minden jelentős helyi vagy nemzeti ünnep, rendezvény a sportpályánkon bonyolódik. A szabadtéri színpadon kulturális, a sportplatzon szabadidő- és sportprogramok szervezése rendszeresen ismétlődik.

2001-től felnőtt, fjúsági és serdülő csapatainkon kívül megalakult női együttesünk is, amellyel 2002-ben az olaszországi Avenale meghívására nemzetközi mérkőzésekre utazott, majd röviddel utána megszűnt működésük.

A Kelebia KNSK nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, olasz, német, spanyol, román görög és jugoszláv (majd szerb) vonatkozásban. A magyar sportkapcsolatok is jelentősnek mondhatók. A Kispest-Honvéd utánpótlásával szoros kapcsolatunk van, sportpályánk infrastrukturális fejlettsége alkalmas magasabb osztályú csapatok fogadására, vendégül látására, edzőtáborok megszervezésére. Szállás, étkezés, edzéslehetőség, villanyfényes mérkőzés, egyéb szolgáltatások vonatkozásában, kül- és belföldi partnerek szolid árakon vehetik igénybe működő infrastruktúránkat.

A Kelebia KNSK vezetése 2002-től évente megrendezi a Radnai Béla Labdarúgó Emléktornát, aki a legnevesebb sportteljesítményt produkáló család tagjaként 2001.év decemberében hunyt el. 2009-ben immár a VIII. Radnai Kupát rendezi az egyesület. Napjainkban a Kelebiai Hírmondóból hiteles tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a sportkör működéséről.