Galéria

dscn1197
dscn1198
dscn1200
dscn1203
dscn1206
dscn1208
dscn1219
dscn1229
dscn1232
dscn1235
dscn1240
dscn1251
dscn1267
dscn1275
dscn1284
dscn1307
dscn1308
dscn1327
dscn1328
dscn1349
dscn1374
dscn1377
dscn1379
dscn1386
dscn1388
dscn1398
dscn1402
dscn1405
dscn1407
dscn1415
p1020493
p1020515
p1020529
p1020543
p1020568
p1020597

Testvértelepülések

"With the support of the Europe for Citizens Program of the European Union"

europe

 

 Testvértelepülési-találkozó

2012. augusztus 22 – 26-a között megrendezésre került a „Kelebia- Montecassiano testvérvárosi találkozója a nemzedékek közötti megértés jegyében a horvátországi Kórógy település részvételével” elnevezésű rendezvény. A Találkozó a „Európa a polgárokért - Europe for Citizens Programme” program pénzügyi keretéből került finanszírozásra.

A vendégek 2012. augusztus 22-én esti órákban érkeztek meg. A fogadásuk a Magyar - Szerb Agrárkereskedelmi Központban történt, ahol a résztvevők vezetői üdvözölték egymást és megnyitották a rendezvényt.

Augusztus 23-án délelőtt Kelebián természetfotó kiállítást, kézműves foglalkozást szerveztünk. A 20 éves sportkapcsolatok emlékére labdarúgó torna került megrendezésre a fiatal korosztálynak. Délután a meghívottak részvételével testületi ülés volt. Elsősorban a települések működtetéséről, vezetéséről, a kommunális, környezetvédelmi, szennyvízhálózati kérdésekről, a közlekedésről volt szó. Vacsorára a sportpálya mellett felállított sátrak alatt a „Helyi specialitások a bográcsban” elnevezéssel a testvértelepülések résztvevői által készített ételek kerültek felszolgálásra.

Augusztus 24-én pénteken délelőtt látogatást tettek a világhírű kiskunhalasi Csipkeházba. Délután orgonakoncertre került sor. A vendégek tiszteletére Galo László kántor – orgonista játszott. A koncert nagy sikert aratott. Fontos szempont volt a projekt megvalósítása során a fiatal és idősebb generációk együttműködésének elősegítése figyelemmel arra, hogy 2012 az időskor és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A Szent Erzsébet Otthonházban tett látogatás során nagyon szép és színvonalas műsort adtak elő mind a montecassianoi mind a kórógyi vendégek. Előadást hallgatunk meg az Árpádházi történelmi kapcsolatokról, Árpádházi Szent Erzsébetről Brassó Imre Albert Harkakötöny község polgármesterétől. Ez olyan esemény volt mely a közös történelmi értékeket és az európaiság szellemiségét erősítette a résztvevőkben. Otthonház látogatását követően került sor az Agrárkereskedelmi Központban egy nyitott tanácskozásra. Téma a települések bemutatása, az Európai Uniós tapasztalatok megvitatása volt. A tanácskozás vezetői Kel József a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok Koordinációjának elnöke, Julio Farina Montecassiano város alpolgármestere és Maczkó József Kelebia község polgármestere voltak.

18 órától kezdődött a gála, melynek talán azt a címet is adhattuk volna: Nemzetek táncai, dalai. A kórógyi asszonyok szép ormánsági dalokkal, táncokkal érkeztek, az olasz csoport fiataljai fergeteges táncokkal és, színes gyönyörű ruhákkal és kiváló zenészekkel szórakoztatták majd háromnegyed órán keresztül a közönséget. Természetesen megmutatták magukat a kelebiai művészeti csoportok, és Kiri Erika is elbűvölte szépséges hangjával az Agrárközpont hallgatóságát. A gála estet vacsora, majd élő zenekarral táncház és szabadtéri disco zárta.

Augusztus 25-én 10 órától kétnyelvű (magyar-olasz) szentmisén vettünk részt a Római Katolikus Templomban. A szentmise után kopjafát állítottunk az I. világháborúban hősi halált halt olasz és magyar katonák emlékére a templom mellett. A kopjafa szentelése után a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrzők díszsortűzzel emlékeztek.

Délután a vendégek látogatást tettek a röszkei Paprika Múzeumba, valamint Szegeden egy rövid városnézésen vehettek részt.

Az ünnepi záróvacsora alkalmával megtörtént a találkozó zárása, értékelése, a jövőbeni együttműködések előrevetítése, a lehetőségek megvitatása.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy megvalósult az eredetileg kitűzött cél: A civil összefogás és az önkéntesség, a történelmi és kulturális értékek megismertetése, a jó gyakorlatok cseréje, minta lehet a határmenti települések kapcsolatrendszerében. Minden résztvevő számára  egyértelművé vált, hogy van értelme annak, hogy egymást látogatva, egymást és egymás kultúráját elfogadva több száz kilométert átívelve különböző nemzetekből ugyan, de egységes európaiként részt vegyünk egy ilyen nagyszabású programsorozaton.

A végső értékelésben minden hozzászóló megemlítette a jövőt: „vajon lehet folytatás? Mindannyian kinyilvánítottuk azt, hogy igen, kell folytatnunk azt a jó kezdeményezést, amit elkezdtünk. Lehet, hogy más közös témakörökre építve, az egymás mellett élés alappilléreit, a kommunikációt és az elfogadást akarjuk a továbbiakban életben tartani és erősíteni. Ezért tűzünk ki új célokat és használjuk ki a további forrásszerzési lehetőségeket.